top of page

Ni la pluja ni la fred impedeixen al Pelegrí i 1.007 fidels renovar el Vot a Sant Sebastià



Després d'un pelegrinatge de 40 km per asfalt i camins de sorra i fang, el pare Pelegrí va arribar el divendres passat a Santa Coloma pels volts de les set de la tarda.


Les previsions meteorològiques ja ho alertaven, però el dia 20 de gener hi ha una tradició a Tossa de Mar que no l'atura ni el mal temps. I és que ni la pluja ni la fred van impedir que el pare Pelegrí de Tossa, acompanyat de 1.007 fidels, renovés, un any més, el vot de poble a Sant Sebastià, recorrent els 40 km que separen Tossa de Santa Coloma de Farners. Enguany, el pare Pelegrí ha estat l’empresari audiovisual José Antonio Gómez Cerrato, de 44 anys, casat i amb dos fills. La jornada va començar, com cada any, a les set del matí a l'església parroquial de Sant Vicenç de Tossa de Mar, on una gran expectació envaïa els assistents per conèixer la identitat del pare Pelegrí d'enguany. Com és tradició, la incògnita es va revelar a l’inici de la missa del Cantar. I és que es tracta d'un secret al qual fins aquell instant només hi tenen accés el mossèn de la parròquia i el Síndic (la persona designada per l’Ajuntament a fi de vetllar pel vot) així com el mateix interessat. En el moment en què de la sagristia apareixia José Antoni Gómez Cerrato, un silenci sepulcral es va fer amo i senyor de la parròquia, que només es va trencar pels xiuxiueigs de la gent de la vila en reconèixer l’escollit. Acte seguit, en el camí entre l'altar principal i l'altar dedicat al sant, els fidels van començar a entonar el cant del Vell Pelegrí.

Quan va finalitzar la celebració de la missa, va començar la processó fins a la capella dels Socors, on es va traslladar la imatge de Sant Sebastià i s'hi van acomiadar les autoritats, prèviament entregat el salconduit i el durillo, elements que formen part del ritual. Després d'una parada a Ca l'Avi, es va iniciar, amb rigorós silenci, el camí cap a Santa Coloma; això sí, en aquesta ocasió, amb uns acompanyants imprescindibles: paraigües, impermeables i capelines. Un "Ei, ep, hi som tots?" passat per aigua Una parada obligatòria, just abans de travessar el terme municipal de la vila de Tossa, és a Terra Negra, on l’espera una multitud de pelegrins –sobretot els que vénen d'altres poblacions- per unir-se al pelegrinatge. Després d'un petit esmorzar, el pare Pelegrí va pujar damunt la pedra que presideix l'indret i va formular la històrica pregunta: "Ei, ep, hi som tots?". Just en aquell instant el núvol que feia estona esperava amenaçant va començar a descarregar, però això no va evitar seguir el ritual: tres parenostres i tres avemaries -a sant Sebastià, a sant Vicenç i a l'Àngel de la Guarda-. Tot seguit, després de donar un seguit d'indicacions als pelegrins, es va reprendre el camí. El pont del Molí: recompte de pelegrins La següent parada va ser al pont del Molí, ja al terme de Caldes de Malavella, on va tenir lloc el recompte de pelegrins: enguany han participat al pelegrinatge 515 homes, més 36 de descalços, i 411 dones, més 45 de descalces. Si bé el nombre total ha patit una lleugera disminució, el cert és que el nombre de descalços ha augmentat en tres respecte de l'any passat, fet que confirma, encara més, que aquesta devoció es manté ben viva. A partir d’aquest moment, el pelegrinatge va continuar pels municipis de Vidreres, Sils, Riudarenes, i fins a arribar, cap a les set de la tarda, a Santa Coloma de Farners. Una bona colla de colomencs i colomenques van desafiar el mal temps i van sortir al carrer per rebre el pare Pelegrí de Tossa. Després de més de deu hores a peu per asfalt i camins de sorra i fang els fidels arribaven a Santa Coloma i eren rebuts per les autoritats locals i comarcals, entre les quals el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; l'alcalde de Santa Coloma, Joan Martí, i l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, així com per les eclesiàstiques, encapçalades pel bisbe de Girona, Francesc Pardo, el rector de Santa Coloma, Ramon Alventosa, i el rector de Tossa, Joan Carreres. Tots junts, es van dirigir, cap a la capella de Sant Sebastià per tal de complir el Vot.

Noticies Recents
Search By Tags
No hay tags aún.
bottom of page